Een op de vijf bedrijven doelwit van hackaanval

Een op de vijf bedrijven met minimaal tien medewerkers heeft vorig jaar last gehad van een hackaanval. De helft van die bedrijven heeft dat ook geld gekost. Hackaanvallen komen relatief vaak voor bij bedrijven in de financiële sector en bij energiebedrijven; de horeca is relatief immuun voor aanvallen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Zo schrijft de NOS

Hoe zit dat bij u? Heeft u ook last van zo een aanval gehad?

Elroy Veerman, onze pre-sales consultant, zegt er het volgende over:

Zolang bedrijven niet inzien dat ook zij aangevallen kunnen worden, blijft deze manier van criminaliteit erg in trek. Ransomware bijvoorbeeld, gegijzeld blijven totdat je geld betaalt, kan men heel anoniem uitvoeren.

Met behulp van malwarebestanden op servers en PC’s kunnen hackers bestanden versleutelen, die pas weer geopend kunnen worden na betaling van een flink geldbedrag.

Wereldwijd zal dit een groot probleem blijven. De vraag is wat we hier samen tegen kunnen doen.

Om bedrijfsdata goed te beschermen, moet ingezien worden dat het echt iedereen kan overkomen. Plaats een goede firewall. Zorg dat personeel goed wordt geïnformeerd over de risico’s en gevaren en hoe te handelen.

Zorg ervoor dat servers en werkplekken goed zijn beveiligd en dat de laatste updates uitgevoerd zijn. Als er gebruik wordt gemaakt van openbaar WIFI, laat dan geen dataverkeer hierop verwerken en als laatste moet er gezorgd worden voor een up2date back-up, want elk goed beveiligd netwerk kan gekraakt worden, wees daar op voorbereid!

Laat u verder inlichten over de mogelijkheden om uw netwerk goed te beveiligen door uw IT partner. Bel mij en ik help u verder.

Elroy Veerman, Presales consultant

H&R Automatisering, 030- 662 1081