Is uw printer AVG-proof?

De kantoorprinters van nu hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt en zijn al lang niet meer de op zichzelf staande machines van toen. Tegenwoordig zijn printers en MFP’s (multifunctionals) intelligente netwerkapparaten met – net zoals een pc – een scherm, een toetsenbord, een harde schijf (waarop mogelijk gevoelige gegevens worden opgeslagen) en een besturingssysteem.

Wie aan datalekken en hacken denkt, denkt vaak aan zaken als phishing email en andere vormen van malware. Minder bekend is echter dat ook zogeheten multifunctionals een mogelijk veiligheidsrisico vormen. Geen enkel bedrijf kan meer zonder de taken die een multifunctional uitvoert, maar wegens de AVG is het van belang dat u maatregelen neemt om ongeoorloofde toegang tot uw bedrijfsgegevens te voorkomen. De meeste ondernemingen vergeten hun printers te beveiligen.

Bedreigingen van binnenuit
Als het om digitale veiligheid gaat, gaan de gedachten dus meestal uit naar bedreigingen van buitenaf. Veel datalekken zijn echter niet het gevolg van cybercrime, maar van onachtzaamheid van gebruikers en medewerkers. Juist bij een multifunctional is het zaak hierop attent te zijn. Een vergeten origineel onder de klep van het apparaat of een printopdracht die pas na een half uur wordt opgehaald, vormen serieuze bedreigingen voor de informatieveiligheid van de organisatie.

Een oplossing is in dit geval het inbouwen van een veiligheidsfunctie, met als resultaat dat de verantwoordelijke voor de print- of kopieeropdracht bij het apparaat zelf een authenticatie uitvoert. Dit kan een pincode zijn, een pasje of een ander bewijs dat de persoon in kwestie niet alleen bevoegd is om de betreffende handeling te verrichten, maar ook fysiek aanwezig is om de opdracht ter plaatse uit te voeren.

KYOCERA voor veilige informatie-uitwisseling
H&R Automatisering adviseert organisaties hoe zij professioneel en risicoloos de stap kunnen maken naar efficiënte, digitale bedrijfsprocessen waarbij mobiliteit, beschikbaarheid, veiligheid en compliancy vooropstaan. KYOCERA biedt daarbij de perfecte oplossing.

Ook uw printers beveiligen conform de AVG? Neem contact met ons op! 030 – 662 1081